Přírodní Lék

Nikdo nezná svou cestu příštím rokem. Vydáváme se na cestu bez mapy… Wilfrid Stinissen

Léčivé kouzlo zeleninových vývarů

Zeleninový vývar je jedním ze základních stavebních bloků gastronomie a našeho stravování. Jeho jednoduchost a univerzálnost z něj dělají něco, bez čeho se téměř žádná kuchyně neobejde. Pokud pravidelně vaříte, tak vám zeleninový vývar jistě pod rukama prošel mnohokrát. Zeleninový vývar není žádná věda, udělat si ho může každý. Nenabízí nám však pouze chuťový zážitek, zeleninový vývar může být totiž také nástrojem, který nám pomůže k lepšímu zdraví.

Proč je zeleninový vývar zdravý

Zeleninový vývar se připravuje vařením nejrůznějších druhů zeleniny, bylinek a koření. Po uvaření se vývar scedí a všechny pevné části zeleniny se vyhodí nebo se mohou dále použít. Na první pohled by se mohlo zdát, že vývar je z hlediska zdraví skoro bezcenný, protože konzumujeme pouze tekutinu a uvařenou zeleninu často vyhazujeme. Není tomu ale tak.

Zeleninový vývar je velmi zdravý. Důvodem je fakt, že při procesu vaření se ze zeleniny uvolňuje velké množství látek, které se do tekutiny vyvaří. Jedná se o vitamíny, minerály, esenciální oleje a různé mikroživiny. Velká část těchto látek, které jsou v zelenině obsažené, přejde do vývaru, a proto se nemusíte bát, že vyhozením uvařené zeleniny ztratíte vše cenné, co v ní bylo obsaženo.

Jakým způsobem a jak dlouho vývar vařit

Doba vaření vývaru je věc, kterou je třeba zvážit. Některé vitamíny a ostatní zdravé látky vařením zanikají, proto není ideální vývar vařit příliš dlouho. Dalším důležitým faktorem je teplota vaření. Je důležité vývar držet těsně nad bodem varu, aby jen pomalu probublával. Příliš agresivní var dokáže zničit chuť i některé cenné živiny.

Abychom při co možná nejkratší době vaření získali co možná nejsilnější vývar, tak budeme muset zeleninu nakrájet na co možná nejmenší kousky. Spousta lidí i kuchařů doporučuje vývar dělat z velkých kusů zeleniny, což ale rozhodně doporučit nemůžeme. Abyste z velkých kusů zeleniny vyextrahovali všechnu chuť, tak takový vývar budete muset vařit velmi dlouho, což povede ke zbytečnému zničení některých zdravých látek. Čím menší kousky zeleniny budete ve vývaru mít, tím větší povrchová plocha zeleniny bude v kontaktu s vodou. Toto povede k mnohonásobně efektivnější a rychlejší extrakci.

Vývar z nadrobno nasekané zeleniny tak může být hotový klidně během třiceti minut. Nadrobno nasekaná zelenina zajistí velmi rychlou a intenzivní extrakci chuti i živin, což znamená, že vývar bude silný, přestože jste zeleninu vařili pouhých třicet minut. Krátká doba vaření se také postará o zachování co možná největšího počtu látek, které nebyly znehodnoceny.

Jakou zeleninu na vývar zvolit

Zde je to jednoduché. Vývar můžete připravit z jakékoliv zeleniny, která vás napadne. Žádná pravidla ani hranice zde neexistují. Můžete tedy různě experimentovat a zkoušet nejrůznější kombinace. Když do rovnice ještě přidáte nepřeberné množství bylinek a koření, tak zjistíte, že různou kombinací všech surovin můžete dosáhnout v podstatě nekonečného množství finálních chutí. Každý máme jiné chutě, proto si každý musí najít tu správnou kombinaci, která jeho chuťové buňky uspokojí nejvíce. Popadněte tedy váš největší hrnec, naplňte ho zeleninou, bylinkami a kořením a začněte vařit. Po uvaření můžete část vývaru například nalít do sklenic a zamrazit do zásoby. Budete ho tak mít kdykoliv k dispozici. Tak hurá do toho!

RSS O bylinkách

  • Byliny vhodné pro hubnutí
    Je jasné, že bylinky vedle chemie nikdy nebudou dostatečně účinné. Zato ale nejsou pro lidské tělo žádnou zátěží a při jejich sběru také ušetříme spoustu peněz. V tomhle článku si prozradíme tři cenné byliny, které pomáhají lidskému tělu zpracovávat tuk a tím pomáhají tělu hubnout. Na začátku bych chtěl však zmínit, že nemůžete po měsíci […]
  • Přestáváte s kouřením? Bylinky vám pomohou zmírnit abstinenční příznaky
    Snaha o řešení kuřáctví je momentálně aktuálním trendem nejen v Česku, ale po celém světě. Nejnovější výzkum Barometru odhalil, že v České republice loni kouřila více než čtvrtina obyvatel. Zajímavý je fakt, že téměř 60 % kuřáků chtělo s cigaretami přestat. Vzhledem k množství abstinenčních příznaků je to však mnohdy náročné. V tomto článku se […]
  • Vydejte se na lov jarních bylin. Vychutnáte si čaj nebo koupel
    Bršlice kozí noha, plicník lékařský nebo jaterník podléška – to je jen krátký výčet jarních bylinek. Z lesních bylinek lze kromě čajů připravit i chutné vitamínové saláty nebo si dopřát bylinkovou koupel.
  • Kuklík městský
    Kuklík městský patří do čeledi Rosaceae (Růžovité). Lidově je také označován jako Benedikt, Brantovník, Zaječí oko.

Aktuální zprávy z Prahy a okolí

RSS Počasí

  • Aktualita
    Řidiči musí být na silnicích velmi opatrní po celý týden - vždy večer a v noci se bude tvořit náledí, při mrznoucích srážkách i ledovka.
  • Aktualita
    Pondělní ráno je mrazivé a místy se sněžením. Buďte na silnicích opatrní.
Přírodní Lék 2017