Přírodní Lék

Nikdo nezná svou cestu příštím rokem. Vydáváme se na cestu bez mapy… Wilfrid Stinissen

Využijte letos dýni jinak, než jen na polévku, a připravte dýňový cheesecake

„Dýně  je  tradiční  zelenina,  která  je  na  Valašsku  stále  velmi  rozšířená,  a  mnozí  lidé  možná  ani  nevědí,  že  ji  lze  využít  i  jinak,  než  v  podobě  obvyklé  –byť  samozřejmě  chutné  –  polévky.  Dýně má  stálé  místo  i  v  menu  restaurace  Spa  hotelu  Lanterna,  kde  ji  pravidelně zařazujeme  i  do  degustačního šesti chodového  menu  zážitkové  restaurace  Vyhlídka.  Dýně  je  zajímavá  nejen  chuťově,  ale  i  barvou,  takže  umí  hezky  rozzářit  servírovaný  pokrm,“říká  Josef  Tydlačka,  šéfkuchař  hotelu  Lanterna,  který  pro  vás  připravil  dýňový  cheesecake!

Potřebujeme: 

250  g  dětských piškotů
125  g  másla
250  g  tvarohu
250  g  dolnopaseckého  sýru
400  g  dýně  hokaido
100  g  zakysané  smetany
175  g  cukru  moučka
3  vejce

Postup: 
1.  Dortovou  formu  o  průměru  26-30  cm  vyložíme  pečicím  papírem.  Piškoty  rozdrtíme  v  robotu  na jemno  a  přidáme  měkké  máslo.  Vzniklou  hmotu  důkladně  promícháme  a  upěchujeme  do  dortové  formy.  Uhladíme  povrch  a  vytvarujeme  nižší  okraj.  Na  chvíli  dáme  do  lednice.
2.  Dýni  hokaido  nakrájíme  na  plátky  nebo  kostky  a  pečeme  při  teplotě  180  °C  20  minut.  Pak  dáme  zchladit.  Vychladlou  ji  rozmixujeme  v  robotu  na  dýňové  pyré.
3.  Sýr  a  tvaroh  vyšleháme  s  cukrem,  smetanou  a  vejci  a  pořádně  promícháme  s  dýňovým  pyré.  Horkovzdušnou  troubu  si  mezitím  předehřejeme  na  160  °C.
4.  Vše  vložíme  do  formy  na  připravený  piškotový  základ,  uhladíme  a  pečeme  zhruba  45  minut,  až se  střed  koláče  jen  jemně  chvěje.  Po  vypnutí  trouby  v  ní  necháme  koláč ještě  zchladnout,  aby  se  nepotrhal.
5.  Cheesecake  nařežeme  na  klínky,  ozdobíme  a  podáváme  🙂

Valašsko  na  talíři:

Spa  hotel  Lanterna  je  díky  komorní  atmosféře,  klidné  lokalitě,  špičkovým  wellness  službám  a  moderní  krajové  gastronomii  ideálním  útočištěm  pro  náročné  hosty  vyhledávající  pohodovou  relaxaci  a  gastro  zážitky  v  Beskydech.  V  hotelovém  L-Spa  najdete  bazén,  saunový  svět  a  bohatou  nabídku  exotických  masáží.  Pro  náročné  gurmány  je  v  hotelu  otevřena  zážitková  restaurace  Vyhlídka,  nabízející  šesti chodová  menu  snoubená  s  lahodnými  víny  a  pořádají  zde  také  vyhlášené  tematické  gastronomické  akce,  jako  je  například  Noc  bílých  lanýžů.

Další informace najdete na www.lanterna.cz

Spa Hotel Lanterna

 

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Josef Tydlačka

RSS O bylinkách

  • Byliny vhodné pro hubnutí
    Je jasné, že bylinky vedle chemie nikdy nebudou dostatečně účinné. Zato ale nejsou pro lidské tělo žádnou zátěží a při jejich sběru také ušetříme spoustu peněz. V tomhle článku si prozradíme tři cenné byliny, které pomáhají lidskému tělu zpracovávat tuk a tím pomáhají tělu hubnout. Na začátku bych chtěl však zmínit, že nemůžete po měsíci […]
  • Přestáváte s kouřením? Bylinky vám pomohou zmírnit abstinenční příznaky
    Snaha o řešení kuřáctví je momentálně aktuálním trendem nejen v Česku, ale po celém světě. Nejnovější výzkum Barometru odhalil, že v České republice loni kouřila více než čtvrtina obyvatel. Zajímavý je fakt, že téměř 60 % kuřáků chtělo s cigaretami přestat. Vzhledem k množství abstinenčních příznaků je to však mnohdy náročné. V tomto článku se […]
  • Vydejte se na lov jarních bylin. Vychutnáte si čaj nebo koupel
    Bršlice kozí noha, plicník lékařský nebo jaterník podléška – to je jen krátký výčet jarních bylinek. Z lesních bylinek lze kromě čajů připravit i chutné vitamínové saláty nebo si dopřát bylinkovou koupel.
  • Kuklík městský
    Kuklík městský patří do čeledi Rosaceae (Růžovité). Lidově je také označován jako Benedikt, Brantovník, Zaječí oko.

Aktuální zprávy z Prahy a okolí

RSS Počasí

  • Aktualita
    Teploty šplhají přes 33 °C.
  • Aktualita
    Převládá jasno až skoro jasno.
Přírodní Lék 2017