Jak efektivně zamezit přejídání

Přejídání je problém, se kterým se jistě setkal každý z nás. Pokud se ocitneme v situaci, kdy jsme velmi hladoví, tak je velmi pravděpodobné, že se při první příležitosti přejíme. Pokud si například zajdete do dobré restaurace na dobré jídlo, tak je velmi těžké neodejít s přecpaným břichem. Přeci nemůžeme nechat část zaplaceného jídla ležet na talíři. Přejídání ale našemu zdraví vůbec nesvědčí. Pravidelné přejídání v drtivé většině případů vede k nadváze, se kterou je spojeno obrovské množství zdravotních problémů, které nám mohou velmi znepříjemnit nebo rovnou zkrátit náš život. Pojďme se podívat na několik základních technik, které nám pomohou přejídání zamezit.

Malé a časté porce

Rozložením vašich jídel do většího počtu menších porcí, které budete konzumovat v pravidelném intervalu, je velmi efektivní způsob, jak zamezit riziku přejídání. Lidé se přejídají především z toho důvodu, že delší dobu nic nejedí a své tělo tak vyhladoví. Vaše tělo tak dostane strach, že nedostane dostatek živin a kalorií. Při první příležitosti tak budete mít neovladatelnou potřebu se přejíst. Tento kolotoč hladu a následného přejídání je problémem obrovského počtu lidí. Týká se to například lidí, kteří se nemohou dostatečně najíst v práci.

Z práce přijdou vyhladovění a doma se pustí do obžerství. Stejný problém často trápí dietáře, kteří se snaží zhubnout hladověním. Dříve nebo později to nevydrží a přejí se. Což jednak zmaří jejich plán a zároveň tím utrpí jejich psychika, protože je pohltí pocit selhání. Pokud si jídlo rozvrhneme do menších porcí, které budeme konzumovat přibližně každé dvě až tři hodiny, tak dosáhneme stabilního pocitu nasycení a nebudeme mít nutkání se přejídat.

Dostatek vlákniny

Vláknina je výborným nástrojem, jak zajistit dlouhotrvající pocit sytosti. Jídlo, které obsahuje dostatek vlákniny, se v našem těle vstřebává mnohem pomaleji a rovnoměrněji než jídlo, které obsahuje vlákniny minimum. Vláknina se také postará o nízký glykemický index pokrmu, což znamená, že nám příliš nestoupne obsah cukru v krvi. Pokud sníme pokrm, který rapidně zvýší obsah cukru v naší krvi, tak to znamená, že naše tělo vstřebalo energii z jídla příliš rychle, což vede k velmi krátkému pocitu sytosti a po krátké době budeme mít znovu hlad. Vybírejte tedy takové potraviny, které mají co nejvyšší obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Výrazně vám to usnadní prevenci přejídání.

Velký objem, nízká kalorická hodnota

Další základní způsob, jak se vyhnout pocitu hladu a přejídání. Dnešní strava je charakteristická tím, že obsahuje velmi mnoho kalorií při nízkém objemu. Bílá mouka, cukr, maso, tuky, to vše je velmi kalorické a přitom je velmi snadné toho zkonzumovat mnoho, protože všechny tyto potraviny mají spoustu kalorií a malý objem. Je tedy velmi důležité snažit se konzumovat potraviny, které mají opačné parametry. Mezi tyto potraviny patří především zelenina a ovoce. Zelenina je tou vůbec nejlepší volbou, protože je mimořádné zdravá, velmi objemná a minimálně kalorická. Pokud si dáme například velkou mísu nastrouhané mrkve s jablkem, tak můžeme dosáhnout silného pocitu nasycení, aniž bychom zkonzumovali příliš mnoho kalorií. Je totiž téměř nemožné ztloustnout kvůli přebytku kalorií, které jsme přijali ve formě zeleniny. Zelenina navíc obsahuje spoustu vlákniny, což požadovaný efekt podpoří.

Nejlépe samozřejmě uděláte, pokud všechny zmíněné techniky zkombinujete. Většina lidí si pravděpodobně myslí, že přejídání je způsobeno nedostatečnou sebekontrolou. Toto ovšem vůbec nemusí být pravda. Naše tělo je náš pán a těžko se s jeho potřebami bojuje. Pokud budeme neustále ve stavu, kdy se cítíme vhodně nasycení, tak nikdy nebudeme mít nutkání se přejídat. V takovém případě žádnou vůli ani potřebovat nebudete, protože prostě nebudete mít chuť ani potřebu se přejídat. Stačí si tedy uvědomit, co k přejídání vede a jak tomu předejít. A máme vyhráno.