Jde to i bez masa

Poslední dobou se stále rozrůstají řady vegetariánů, tedy osob, které odmítají konzumovat maso a výrobky z něj. Moderní doba naštěstí umožňuje plnohodnotnou stravu i v takovém případě. My se proto dnes podíváme na způsoby, kterými lze maso ve svém jídelníčku nejčastěji nahradit. Třeba načerpáte inspiraci i vy a zamyslíte se nad tím, jaké změny by ve vašem jídelníčku bylo možné udělat.

Lze maso vůbec nahradit?

Nemá cenu spekulovat o tom, zda je maso v lidské stravě plně nahraditelné nebo ne. Názory odborníků se od sebe mnohdy liší a ve výsledku je rozhodnutí na každém jedinci. Maso nahradit skutečně lze, ale je třeba si lépe ohlídat to, co svému tělu dopřáváme, aby nám nechybělo nic z potřebných látek pro správnou funkci našeho organismu. Je tedy jen na vás, zda vám není lhostejné, co jíte a co vám vámi zkonzumovaná strava přináší prospěšného. Nyní už ale k samotnému nahrazení masa. V následujících řádcích se dočtete, jaké potraviny můžete do svého jídelníčku nově zařadit a jak je vhodně upravovat.

Sójové maso

Patrně nejznámější náhražkou klasického masa jsou jeho sójové alternativy. Pokud jste již měli možnost některé z nich ochutnat a nezaujaly vás, možná je třeba zamyslet se nad tím, zda byly tyto sójové produkty dostatečně upraveny a dochuceny. Jejich chuť totiž nebývá moc výrazná, ale stačí šikovná kombinace bylinek a jiného koření a budete překvapeni, jak zachutnají i vám. Využití sójového masa je velmi pestré. K dostání je v mnoha provedeních a to od plátků sójového masa, které můžete obalovat jako řízky a smažit, až po sójové nudličky, které se hodí například do rizota či zeleninových salátů. Sójové maso má výborné absorpční schopnosti, takže pokud máte rádi různé omáčky a marinády, bude to pro vás to pravé.

Robi

Zatímco masovou náhražku v podobě sójového masa zná nejspíš každý, robi maso u nás ještě moc známé není. Přesto už se s ním můžete setkat na pultech našich obchodů. Nejčastěji je najdete v podobě plátků, které můžete dále libovolně upravovat. Robi je vyrobeno z velké části z červené řepy, takže si můžete být jisti, že jde o jednu z nejprospěšnějších alternativ pro vaše tělo. Nejčastěji se robi plátky obalují a smaží, případně restují v podobě nudliček se zeleninou.

Tofu

Ačkoliv tofu je v podstatě považováno za rostlinnou alternativu sýra, způsob jeho úpravy je bližší spíše přípravě masa. Jeho chuť bude skvělou kombinací s přílohou, a to ať už s bramborami, rýží nebo těstovinami. K dostání je ve více variantách, z nichž nejznámější je patrně verze natural. Tu je třeba dochutit například marinádou, jelikož samotné tofu nemá nijak zásadně výraznou chuť. Oproti tomu uzené tofu již dochucení moc nepotřebuje a můžete jej rovnou nakrájet například do salátu.