Zeleninový vývar je jedním ze základních stavebních bloků gastronomie a našeho stravování. Jeho jednoduchost a univerzálnost z něj dělají něco, bez čeho se téměř žádná kuchyně neobejde. Pokud pravidelně vaříte, tak vám zeleninový vývar jistě pod rukama prošel mnohokrát. Zeleninový vývar není žádná věda, udělat si ho může každý. Nenabízí nám však pouze chuťový zážitek, zeleninový vývar může být totiž také nástrojem, který nám pomůže k lepšímu zdraví.
Proč je zeleninový vývar zdravý
Zeleninový vývar se připravuje vařením nejrůznějších druhů zeleniny, bylinek a koření. Po uvaření se vývar scedí a všechny pevné části zeleniny se vyhodí nebo se mohou dále použít. Na první pohled by se mohlo zdát, že vývar je z hlediska zdraví skoro bezcenný, protože konzumujeme pouze tekutinu a uvařenou zeleninu často vyhazujeme. Není tomu ale tak.
Zeleninový vývar je velmi zdravý. Důvodem je fakt, že při procesu vaření se ze zeleniny uvolňuje velké množství látek, které se do tekutiny vyvaří. Jedná se o vitamíny, minerály, esenciální oleje a různé mikroživiny. Velká část těchto látek, které jsou v zelenině obsažené, přejde do vývaru, a proto se nemusíte bát, že vyhozením uvařené zeleniny ztratíte vše cenné, co v ní bylo obsaženo.
Jakým způsobem a jak dlouho vývar vařit
Doba vaření vývaru je věc, kterou je třeba zvážit. Některé vitamíny a ostatní zdravé látky vařením zanikají, proto není ideální vývar vařit příliš dlouho. Dalším důležitým faktorem je teplota vaření. Je důležité vývar držet těsně nad bodem varu, aby jen pomalu probublával. Příliš agresivní var dokáže zničit chuť i některé cenné živiny.
Abychom při co možná nejkratší době vaření získali co možná nejsilnější vývar, tak budeme muset zeleninu nakrájet na co možná nejmenší kousky. Spousta lidí i kuchařů doporučuje vývar dělat z velkých kusů zeleniny, což ale rozhodně doporučit nemůžeme. Abyste z velkých kusů zeleniny vyextrahovali všechnu chuť, tak takový vývar budete muset vařit velmi dlouho, což povede ke zbytečnému zničení některých zdravých látek. Čím menší kousky zeleniny budete ve vývaru mít, tím větší povrchová plocha zeleniny bude v kontaktu s vodou. Toto povede k mnohonásobně efektivnější a rychlejší extrakci.
Vývar z nadrobno nasekané zeleniny tak může být hotový klidně během třiceti minut. Nadrobno nasekaná zelenina zajistí velmi rychlou a intenzivní extrakci chuti i živin, což znamená, že vývar bude silný, přestože jste zeleninu vařili pouhých třicet minut. Krátká doba vaření se také postará o zachování co možná největšího počtu látek, které nebyly znehodnoceny.
Jakou zeleninu na vývar zvolit
Zde je to jednoduché. Vývar můžete připravit z jakékoliv zeleniny, která vás napadne. Žádná pravidla ani hranice zde neexistují. Můžete tedy různě experimentovat a zkoušet nejrůznější kombinace. Když do rovnice ještě přidáte nepřeberné množství bylinek a koření, tak zjistíte, že různou kombinací všech surovin můžete dosáhnout v podstatě nekonečného množství finálních chutí. Každý máme jiné chutě, proto si každý musí najít tu správnou kombinaci, která jeho chuťové buňky uspokojí nejvíce. Popadněte tedy váš největší hrnec, naplňte ho zeleninou, bylinkami a kořením a začněte vařit. Po uvaření můžete část vývaru například nalít do sklenic a zamrazit do zásoby. Budete ho tak mít kdykoliv k dispozici. Tak hurá do toho!