Máme pravdivé informace o výživě?

Cesta z chaosu

T.Colin Campbell, Ph.D.

Proč jsem napsal Čínskou studií?

Přestože jsem strávil celý svůj aktivní život ­vědeckým výzkumem zaměřeným na výživu a zdraví, nikdy se nepřestanu divit, jak dychtivě veřejnost touží po informacích o výživě. Knihy o ní patři stále mezi bestsellery. Téměř každý oblíbený časopis zařazuje rubriku o výživě, noviny pravidelně uveřejňují články týkající se výživy, v televizi a rádiu neustále diskutují o výživě a o zdraví..

Jste si opravdu v takovém přívalu informací jisti, že víte, co byste měli dělat, abyste zlepšili své zdraví? Máte kupovat biopotraviny, abyste se vy hnuli pesticidům? Jsou primární příčinou rakoviny chemické látky pocházející z okolního prostředí, nebo je vaše zdraví předurčeno geny, jež jste zdědili po rodičích? Opravdu tloustnete po sacharidech? Měli byste si hlídat celkové množství tuků v potravě, nebo pouze saturované tuky a tzv. trans-tuky? Měli byste vůbec jíst vita­ miny? A které vitaminy tělo potřebu­ je? Kupujete potraviny obohacené vlákninou? Měli byste jíst ryby? Jak často? Zabrání konzumace sóji srdeční chorobě?

Troufám si říci, že na tyto otázky neznáte přesnou odpověď. Budiž vám útěchou, že nejste jediní. I když je k dispozicí tolik informací a názorů, jen málokdo doopravdy ví, co by měl dělat, aby své zdraví zlepšil.

Není to proto, že by neprobíhal výzkum. Probíhá. O souvislostech mezi výživou a zdravím toho víme opravdu hodně. Ale pravdivá fakta byla pohřbena pod hromadou nepodstatných, často i nebezpečných informací, které šíří „bezcenná” věda, módní dietní programy a propaganda potravinářského průmyslu.

Chci to změnit. Moje kniha odstraňuje zmatek. Dodržováním v ní navrženého systému stravování předcházíte nemocem, léčíte je a prožijete tak daleko lepší život.

Nepravdy kolem nás

Jestliže platíte ze svých daní náklady na výzkum a zdravotní politi­ku, zasloužíte si informace o tom, že mnoho vydávaných statí, článků a jiných textů o potravinách, zdraví a nemocech je nepravdivých, neboť:

  • Hlavními příčinami rakoviny nejsou synteticky vyrobené chemické látky přítomné v okolním prostředí a v jídle, i když jsou podezřelé.

  • Geny, které dědíte po rodičích, nejsou nejpodstatnějšími faktory, jež určují, zda podlehnete některé z deseti nejčastějších příčin úmrtí.

  • Naděje, že genetický výzkum nakonec objeví léky na nejproblematičtější choroby, vás odvádí daleko od účinnějších řešení, která mohou být přijata již dnes.

  • Přílišná kontrola příjmu živin, např. sacharidů, tuků, cholesterolu či omega-3 mastných kyselin, nevede k udržení dlouhodobého zdraví.

  • Vitaminy a potravinové doplňky vám nezajistí dlouhotrvající ochranu proti nemocem.

  • Léky a chirurgické zákroky nevyléčí nemoci, které zabíjejí většinu Američanů.

  • Váš ošetřující lékař patrně neví, co je pro vaše zdraví nejlepší.

Proč jsme tak nemocní?

Na počátku své kariéry před více než 40 lety, jsem byl zastáncem myšlenky, že zdraví je možné zlepšovat pomocí zvýšené spotřeby masa, mléka a vajec. Bylo to zcela logické pokračování života stráveného na farmě, navíc mě těšil pocit, že americká výživa je nejlepší na světě. Během těchto „formujících” let jsem se setkával s jedním , neustále se opakujícím tématem: všichni jíme správné potraviny, zejména spoustu vysoce kvalitních živočišných bílkovin.V počátcích své profesionální dráhy jsem se dlouhou dobu věnoval práci se dvěma nejtoxičtějšími chemickými látkami, jaké kdy byly objeveny. Byl to dioxin a aflatoxin obsažených v krmivech. Mým dalším zaměstnáním byla koordinace výzkumu aflatoxinu v projektu potravinové pomoci Filipínám. Místní děti umíraly nejen na strašlivou podvýživu, ale také mezi nimi propukla přímo “epidemie” rakoviny jater.

Zdravé bílkoviny?

Tehdy jsem odhalil jedno temné překvapení. Děti, které konzumovaly stravu s nejvyšším obsahem bílkovin, byly zároveň ty, u nichž byla největší pravděpodobnost vzniku rakoviny jater! Byly to děti z nejbohatších rodin. Pak se mi dostala do rukou indická studie na potkanech, která tvrdila, že aflatoxin skutečně vyvolával u zvířat rakovinu jater, pokud byla krmena stravou s vysokým obsahem bílkovin. Tvrzení, že bílkoviny nejsou zdravé, a mohou navíc podporovat vznik rakoviny, bylo v té době značně opoziční. Byl to však bod zlomu mé profesní dráhy. Rozhodnutí zkoumat tak provokativní otázku na počátku badatelské kariéry nebylo příliš moudré. Zpochybňovat bílkoviny a živočišnou stravu zname­nalo tehdy riziko,že budu označen za kacíře, i kdybych vše dokázal pomocí uznávaných vědeckých pokusů.

Naše zjištění byla šokující. Strava s nízkým obsahem bílkovin potlačova­la vznik rakoviny vyvolané aflatoxinem, a to bez ohledu na to, kolik bylo tohoto kancerogenu podáno laboratorním zvířatům. I po vzniku rakoviny strava s nízkým obsahem bílkovin dramaticky zpomalovala další rakovinný růst. Bílkoviny pocházející ze stravy měly tak silné účinky, že jsme mohli jednoduše „zapínat” a „vypínat” rakovinný růst pouhými změnami konzumovaného množství těchto proteinů.

Cesta z chaosu

V hlavách moderní populace je chaos. Pohyboval jsem se dlouho v zákulisí jeviště, kde vznikají informace o zdraví, viděl jsem tedy přesně, co se opravdu děje. Jsem připraven říci světu, co se v systému pokazilo. Rozdíly mezi vládou, průmyslem, vědou a medicínou se setřely stejně jako rozdíly mezi tvorbou zisku a pod­porou zdraví.

Výsledkem jsou ohromná množství nesprávných informací, za které průměrný člověk platí dvakrát. Jednou, když svými daněmi sponzoruje výzkum, a po­ druhé, když poskytuje prostředky na systém zdravotní péče, který léčí jeho, do značné míry zbytečné, nemoci.

Po čtyřech desetiletích vědeckého výzkumu, vzdělávání a podílení se na utváření zdra­votní politiky na nejvyšší úrovni spolnosti se nyní cítím být i­ praven vám nabídnout ucelený systém, který je k dispozici v knize Čínská studie. Doufám, že vám změní život.

T. Colin Campbell, Ph.D.: Nová Čínská studie

Vydalo nakladatelství SVÍTÁNÍ plus, s.r.o., www.svitani.eu