Přesněji řečeno nálev z jejího kořene. Nemusíte se nikam hnát s motyčkou, mletý kořen čekanky je běžně na prodej, navíc za velmi příznivé ceny.
Všeobecně známá a v přírodě běžná čekanka obecná (Cichorium intybus) patří do rozsáhlé čeledi hvězdicovitých. Tato vytrvalá, až jeden metr vysoká bylina, se vyznačuje tuhým stonkem a od července do října nápadnými, jasně modrými květy. Ty také daly čekance jméno, protože svou barvou připomínají oči děvčete čekajícího na svého milého. Modrá barva ale není podmínkou, známe i čekanky s květy v odstínech od bílé až po světle růžovou. Jako průmyslová rostlina se pěstuje poddruh čekanky zvaný čekanka obecná setá.
Snižuje chuť k jídlu
Léčivé účinky mají všechny části čekanky, nejvíce se však využívá její kůlovitý kořen, který se sbírá, suší a potom mele na jemný prášek. Pokud jde o boj s nadváhou a obezitou, nálev (lidově čaj) z kořene čekanky snižuje chuť k jídlu, pomáhá upravit metabolismus a zvládnout psychické faktory, které vedou ke zvýšené chuti k jídlu především proto, že stabilizuje hladinu cukru v krvi. Nálev z čekanky připravíme tak, že dvě lžičky prášku z kořene čekanky přelijeme vroucí vodou a po deseti minutách scedíme. Nálev se pije teplý, po malých douškách, nejlépe 3x denně k jídlu.
Ne však déle než 2 – 3 týdny v kuse. Potom následuje tzv. návykový efekt, protože organismus si na nálev navykne a jeho účinek se zeslabí.
Další hubnoucí čaje
Pokud chceme v hubnutí pokračovat, můžeme nálev z čekanky nahradit nálevem z některé jiné „hubnoucí“ bylinné směsí. Z těch jednodušších to mohou být směsi 30 g trnky a 30 g přesličky anebo
35 g rozmarýnu. 30 g šalvěje a 35 g pelyňku pravého.
Složitější jsou tyto směsi:
– 25 g anýz, 25 g dymnivka, 20 g konitrud, 15 g kořen pampelišky, 15 g řepík, 25 g řebříček, 25 g kořen mydlice, 25 g kořen lékořice
– 25 g kořen anděliky, 15 g šalvěj, 25 g bobulí jalovce, 25 g čekanka obecná, 35 g pelyněk pravý
– 55 g chaluha bublinatá, 25 g kořen červeného zelí, 35 g kořen bezu černého, 45 g kořene chřestu.
I pro tyto směsi platí, že je nutno je vždy po 2-3 týdnech obměňovat.
Reguluje hladinu krevního cukru
Samotná čekanka, resp. látky, které obsahuje, kromě regulace hladiny cukru v krvi také pozitivně působí na činnost celé trávící soustavy a ovlivňují činnost jater, slinivky a krevní soustavy, přispívají ke zdraví kloubů a podporují vylučování a pročištění těla. Jsou to především glykosidická hořčina intybin, polysacharid inulin, silice, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, flavonoidy, terpenové hořčiny a minerální látky.
Pro úplnost dodejme, že pražený kořen čekanky se používá k výrobě náhražky kávy zvané podle latinského názvu čekanky Cicchoria cikorka. Pokud se ke kořeni čekanky přidá ještě kořen cukrové řepy a drcené obilky ječmene a žita, vznikne další tradiční kávovina, Melta. Další kávě podobný cereální nápoj Nestlé Caro k této směsi navíc obsahuje ještě naklíčené obilky ječmene, tj. slad.
Jitka Lenková
zdroj: Anita Höhne, Čaje, které léčí a působí zázraky, nakl. Pragma, ISBN 80-7205-612-3
foto: wikipedia, Pixabay