Oleje ve vaší stravě nepotřebujete

Různé oleje a tuky jsou pro většinu lidí jednou ze základních a nepostradatelných složek potřebných k přípravě pokrmů. Málokdo si umí představit vaření bez používání olejů nebo jiných tuků. Zkuste však zahodit předsudky, vařit lze i bez nich.

Oleje nejsou ideální pro zdraví

Všechny oleje nelze považovat za vyloženě nezdravé. Je třeba si však uvědomit, že potraviny nelze rozdělovat pouze černobíle na zdravé a nezdravé. Spousta potravin může být z části zdravá a z části nezdravá. To je také případ olejů.

Oleje mohou obsahovat různé zdravé a pro naše tělo esenciální tuky. Naše tělo se obecně bez tuku neobejde, tudíž oleji můžeme pokrýt denní potřebu tuku. Oleje ale mají i své stinné stránky. Ne všechny oleje jsou pro nás vhodné. Například velmi populární slunečnicový olej je pro nás velmi nezdravý. Důvodem je velmi vysoký obsah omega-6 nenasycených mastných kyselin a téměř nulový obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Lidé by měli konzumovat přibližně vyrovnané množství omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tomu tak u většiny lidí dnes ale ani zdaleka není. Většina lidí totiž konzumuje mnohonásobně více omega-6 než omega-3. Tento nepoměr vede k zánětlivým stavům a spoustě dalších potenciálních zdravotních problémů.

Dalším problémem olejů je jejich oxidace. Toto je velmi zrádný problém, protože oxidace se navenek nijak neprojevuje. Věřte však, že po prvním otevření lahve vždy probíhá. Čím déle po otevření olej skladujete, tím více oxiduje. Zoxidovaný olej je pro naše zdraví velmi škodlivý.

Problematická může být také tepelná úprava. Žádnému oleji nesvědčí velmi vysoké teploty. Některé oleje jsou však pro tepelnou úpravu nevhodné úplně. Například populární panenský olivový olej se přepaluje již při relativně nízké teplotě, což vede ke vzniku transmastných kyselin, které jsou karcinogenní a obecně mimořádně škodlivé pro naše zdraví.

Zkuste to bez olejů

Možná by vás překvapilo, že není vůbec těžké se bez olejů v kuchyni obejít. Pokud potřebujete například orestovat zeleninu, můžete ji orestovat na trošce vody. Voda se rychle vyvaří a zelenina se začne pomalu opékat na suché pánvi. Pokud by se začala připékat, tak stačí přidat znovu trošku vody a takto několikrát opakovat. Výsledkem bude krásně orestovaná zelenina bez jediné kapky tuku.

To, že ze stravy vyřadíte oleje, však pochopitelně neznamená, že přestanete jíst tuk. Naše tělo tuk potřebuje. Tuky jsou navíc velmi důležité pro vstřebávání živin. Spousta vitamínů a ostatních živin se v našem těle vstřebá pouze za předpokladu, že je sníme společně s trochou tuku. Mnohem zdravější je ale pro nás tuk v přírodní formě než tuk ve formě čistých olejů. Tuky bychom tedy měli přijímat například konzumací nejrůznějších ořechů, semínek nebo třeba avokád.