Ořechová másla – pochoutka, která léčí

Pochutina, která dokáže zahnat naše splašené chuťové touhy a která je přitom stoprocentně zdravá, to je sen snad každého z nás. Málokomu se podaří podobnou věc najít, proto spousta z nás hřeší a své mlsné chutě zahání konzumací nezdravých sladkých nebo slaných pochutin, které jsou plné cukru, nezdravých tuků, bílé mouky nebo nejrůznějších konzervantů a dalších chemikálií.

Jednou z věcí, která nás před touto neřestí může zachránit, jsou ořechová másla. Jedná se totiž o univerzální jednoduchou pochoutku, která uspokojí chuťové buňky snad každého, kdo ji ochutná.

Co jsou ořechová másla

Odpověď je jednoduchá. Ořechovým máslem máme na mysli libovolné ořechy rozemleté na kaši. Ano, je to opravdu tak jednoduché. Ořechové máslo lze vyrobit z jakýchkoliv druhů ořechů. Ořechová másla z různých ořechů tedy představují širokou škálu chutí, kde si každý může vybrat tu svou nejoblíbenější. Ořechy přirozeně obsahují velké množství oleje, což je právě důvod, proč rozemletím ořechů vznikne místo sypké mouky krémové máslo. Různé ořechy mají různý obsah tuku. Ořechová másla se tak mohou lišit v jejich tekutosti. Máslo z vlašských ořechů je velmi tekuté, protože obsahuje velký podíl tuku. Máslo z lískových ořechů je naopak zase poměrně tuhé, protože obsahuje menší podíl tuku.

Vzhledem k tomu, že ořechová másla jsou jen mechanicky zpracované ořechy, tak se jejich konzumace rovná konzumaci samotných ořechů. Ořechy jsou jednou z nejzdravějších potravinových skupin na světě. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a především zdravých tuků, které nám ve stravě tolik chybí.

Není žádný důvod, proč by ořechová másla měla obsahovat jakékoliv další přísady. Někteří výrobci se snaží snížit náklady tím, že do ořechových másel přidávají různé oleje nebo palmový tuk. Takovým výrobkům se obloukem vyhněte. Vždy kupujte pouze čistá ořechová másla. Přijatelný je přídavek malého množství soli. Žádné další přidané látky ale v ořechovém másle nemají co dělat.

Jak je konzumovat

Jako první možnost se pochopitelně nabízí konzumace ve formě pomazánky. Ořechová másla si můžete namazat na cokoliv, co si běžně pomazáváte například máslem. Třeba takový opečený celozrnný chléb s libovolným ořechovým máslem je dokonalá svačinka pro dospělé i pro vaše děti. Tím možnosti jejich využití ale zdaleka nekončí. Ořechová másla jsou totiž perfektní přísadou do nejrůznějších receptů. Lze je přidat do těsta na palačinky, do zdravých buchet nebo třeba domácích müsli tyčinek. Ořechová másla dodají výsledným pokrmům výbornou chuť a vláčnost díky vysokému obsahu zdravých tuků.

Ořechová másla si lze připravit i doma. Není to však nic jednoduchého. Budete na to potřebovat opravdu výkonný mixér. Rozmixované ořechy se ale mají tendenci přilepovat na okraje mixéru, je tedy možné, že se vám nepodaří dosáhnout hladkého namletí ani s kvalitním mixérem. Doporučujeme tedy ořechová másla raději kupovat hotová. Kupujte jen stoprocentní másla, která v sobě nemají žádné zbytečné přidané látky. Na trhu lze nalézt ořechová másla téměř ze všech druhů ořechů a semínek. Někteří menší výrobci nabízejí ekonomická kilogramová balení. Ořechová másla mají dlouhou životnost, proto doporučujeme zakoupit velká balení, která zajistí, že budete mít ořechová másla neustále k dispozici.