Právě v zimě potřebujeme hlavně sluneční vitamín D

Proč je pro nás tak důležitý?

Tento zásadní vitamín rozpustný v tucích potřebujeme po celý život, s rostoucím věkem snad ještě více. Doplněním správného množství vitamínu D přispívá k normálnímu fungování imunitního systému. Pomáhá tělu vstřebávat vápník, udržovat optimálně zdravé kosti a zuby, svalovou funkci a dělení buněk. Kromě toho studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci nám říkají, že zvýšení hladiny vitamínu D může pomoci snížit záněty v těle. Vitamín D, kterého je nedostatek často představuje nenápadný problém, o kterém většina z nás ani neví…

Kdy vitamín D doplnit?

Zvláště před zimou je to velmi důležitý krok. Abychom získali denní dávku, musíme být vystaveni slunečnímu svitu alespoň 15 minut. Potřebujeme až 6x více slunečního záření, pokud je naše pokožka s tmavým pigmentem. Naše individuální potřeby vitamínu D jsou jedinečné, a navíc se během života stále snižují.

Proč má většina populace nedostatek vitamínu D?

Výsledky Státního zdravotního ústavu potvrzují, že méně než 1 % osob ve věku 18 – 90 let doplní svou potřebu této důležité živiny z obvyklé české stravy. Ale kde čerpat dále?

Vhodné jsou doplňky stravy: rybí tuk z malých mořských ryb anebo lišejník. Lišejník je zcela přírodní forma vitamínu D3, neobsahuje toxiny ani kontaminující látky. Je to také první zdroj této živiny na světě, který schválila veganská a vegetariánská veřejnost. Lišejník, řasa obklopovaná houbami, je nejvíce bioaktivní a udržitelný zdroj vitamínu D3 – toho samého, který naše tělo vytváří při slunění. Vyskytuje se na skalách, stráních a stromech v Severní Americe, Asii a Skandinávii. Roste na slunečním světle a pohlcuje ho jako houba. Nabije se jako baterky – a to přesně potřebujeme. Zásoby z jeho baterek pak můžeme mlsat my od podzimu, až do jara.

Jen nezapomínejme, že jde o vitamín rozpustný v tucích, stejně jako tyto další: A, E a K. Při jejich suplementaci je nutné současně přidat i vhodný tuk, například kousek pečiva s máslem, lžičku olivového oleje apod., aby byl potravinový doplněk řádně v trávící soustavě využit.