Že jste ještě neslyšeli o psylliu? Je na čase to změnit. Tento potravinový doplněk může výrazně pomoci vašemu zažívání. Co to vlastně psyllium je? Jedná se o vyčištěné obaly semene jitrocele indického, které obsahují téměř výhradně rozpustnou vlákninu a mají unikátní vlastnost absorbovat obrovské množství vody.
K čemu je psyllium dobré?
Psyllium má mnoho pozitivních účinků na zdraví a na správné zažívání. V dnešní době většina lidí nekonzumuje dostatek vlákniny. Pokud si denně dopřejeme několik lžic psyllia, tak tento nedostatek snadno vykompenzujeme. Pokud budeme psyllium užívat společně s jídlem, tak tím snížíme glykemický index pokrmu, což ocení zdraví každého z nás. Psyllium také napomáhá udržení normální hladiny cholesterolu.
Nejdůležitějším účinkem psyllia je však jeho schopnost udržovat správnou funkci střev. Je to právě tím, že dokáže absorbovat velké množství vody. Tímto mechanismem může napomoci lidem, kteří trpí zácpou, i lidem, kteří trpí průjmem. Psyllium totiž vždy pomáhá naši stolici normalizovat. Změkčuje ji, zvětšuje její objem, a tím napomáhá snadnému a správnému vyprazdňování.
Dalším velmi pozitivním účinkem psyllia je jeho schopnost vyvolat pocit nasycení. Pokud potřebujete snížit svůj kalorický příjem, tak si několikrát denně dejte lžičku psyllia a zapijte ji vodou. Psyllium v žaludku rapidně zvětší svůj objem a tím u vás vyvolá pocit nasycení. Takto lze velmi efektivně kontrolovat pocit hladu a omezit nežádoucí přejídání.
Jak psyllium užívat?
Psyllium můžeme užívat dvěma způsoby. Prvním způsobem je užívání samotného psyllia s vodou. Psyllium lze vložit do úst a poté zapít nebo ho můžeme nejdříve rozmíchat do vody a poté směs vypít. Při užívání psyllia je velmi důležitý příjem tekutin. Vzhledem k tomu, že psyllium absorbuje velké množství tekutin, tak by vám v případě nedostatečného příjmu tekutin mohla hrozit dehydratace.
Druhou možností, jak psyllium zařadit do svého jídelníčku, je použití jako přísady při vaření. Psyllium je ideální přísadou především při pečení. Můžeme ho přidat do těsta na pečivo, do dortu, do domácích müsli tyčinek a podobně. Na konečném produktu vůbec nepoznáte, že psyllium obsahuje, protože psyllium nemá žádnou chuť. Kdykoliv tedy něco pečete, tak do těsta přisypte pár lžiček psyllia. Tím efektivně snížíte glykemický index vašeho pečiva, což prospěje vašemu zdraví. Psyllium nedoporučujeme přidávat do tekutých jídel, protože má vynikající schopnost absorbovat vodu a nabobtnat, což znamená, že se z tekutiny postupně stane něco jako pudink.
A kolik psyllia bychom měli za den sníst? Maximální doporučená dávka je někde kolem dvanácti gramů, což se rovná přibližně šesti čajovým lžičkám. Abychom dosáhli dostatečné účinnosti, tak bychom měli užívat alespoň dva a půl gramu psyllia ráno a večer.