Rostlinná jídla a nápoje, které snadno připravíte doma

Dnes se podíváme na několik zajímavých jídel a nápojů rostlinného původu, které si můžete velmi snadno připravit doma a neutrácet za ně zbytečně peníze v supermarketu. Pokud vás láká vyrobit si vlastní rýžové mléko nebo arašídové máslo, pak pro vás bude dnešní článek velmi přínosným.

Rýžové mléko

Rýžové mléko je vhodnou alternativou pro všechny vegany, kteří hledají vhodný nápoj pro přípravu kaší, koktejlů a podobně. Jeho příprava je velmi snadná a zvládne ji opravdu každý. Rýži důkladně propláchněte a nechte v míse uležet společně s vodou přes noc. Ráno vše vložte do mixéru a rozmixujte do mléčné konzistence. Rýžové mléko vám v lednici vydrží zhruba týden. Pro dochucení můžete použít agávový sirup nebo třtinový cukr. Podobným způsobem připravíte i domácí makové mléko, ale nezapomínejte, že to je třeba konzumovat pouze v malých dávkách.

Arašídové máslo

Pochutina, která se pravidelně objevuje na pultech supermarketů, avšak mnohdy za značně vysokou cenu. Není proto nic snazšího, než si arašídové máslo připravit doma. Ano – budete potřebovat arašídy, ale nikoliv ty klasické solené, jak je znáte, ale opravdové buráky, které budete muset nejdříve vylouskat. Ty jsou totiž pro domácí arašídové máslo ty nejlepší. Vyloupané arašídy nasypte do mixéru a zvolna mixujete. Mixování arašídového másla chvilku trvá. Nejprve se začne uvolňovat tuk, a později dosáhnou mixované arašídy máslové konzistence, čímž bude vaše dílo hotové. K dochucení pak podle svých chutí můžete doplnit cukr nebo naopak sůl. Většinou však arašídové máslo není třeba dochucovat vůbec ničím.

Sušené ovoce

Prodejny zdravé výživy jsou plné balíčků sušeného ovoce, ale jejich cena je někdy tak vysoká, že nás od koupě odradí. Nezoufejte ale, protože sušené ovoce si můžete připravit i doma. Všeobecně se ale nedoporučuje sušit ovoce jen tak na radiátoru. V případě, že hodláte sušit nejen ovoce, ale například i houby, rozhodně se vám vyplatí investovat do kvalitní sušičky. Do ní pak stačí jen vložit nakrájené ovoce a máte vystaráno. Do sušičky můžete dát i zeleninu. Často se tímto způsobem upravuje například červená řepa nebo mrkev. Sušit ale můžete také bylinky pro přípravu čaje či houby.

Ovesné kaše

Už jste si někdy koupili instantní kaši ze sáčku a ochutnali ji? Pak nejspíš uznáte, že těm domácím se rozhodně nikdy nevyrovná. Jak ale správně připravit ovesnou kaši? Nejsnadnějším způsobem je ohřát sójové mléko a v něm chvilku ovesné vločky nechat. Místo mléka lze ale použít také vodu, ve které necháte ovesné vločky přes noc a ráno máte hotovou snídani. To je však jen základ ovesné kaše, který můžete podle chuti doplnit arašídovým máslem, kousky ovoce, oříšky a celou řadou dalších dobrot, které vám pomohou nastartovat váš den.