Salát z fazolí a rýže

SALÁT Z FAZOLÍ A RÝŽE

PŘÍPRAVA 15 MINUT, CHLAZENÍ 1–2 HODINY, 8 PORCÍ

NA SALÁT

  • 2 hrnky vařené fazole černé oko
  • 2 hrnky vařené celozrnné rýže
  • 2 na kolečka nakrájené jarní cibulky
  • 1 na kostky nakrájená zelená paprika
  • 1 nakrájený řapíkatý celer
  • 2 na kostky nakrájená malá rajčata
  • 1 polévková lžíce najemno nasekané
    čerstvé petrželové nati

NA ZÁLIVKU

  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • ¼ čajové lžičky tmavé hořčice
  • ¼ čajové lžičky javorového sirupu
  • 2 prolisované stroužky česneku

Ve velké míse promíchejte fazoli, rýži, cibulky, papriku, celer, rajčata a petržel.

V menší misce smíchejte citronovou šťávu, sójovou omáčku, hořčici, javorový sirup a česnek.

Přelijte salát zálivkou a protřepte v míse, aby se suroviny spojily. Pokud možno nechte na 1–2 hodiny vychladit.

TIPY

Tento salát vydrží v ledničce několik dní a skvěle vám poslouží, až budete potře-bovat rychlou svačinu nebo oběd.

Chcete-li udělat salát barevnější a rozmanitější, případně vylepšit jeho zbytky, přidejte 1 hrnek čerstvé nebo mražené kukuřice, případně nakrájenou zelenou či červenou papriku.