SALÁT Z FAZOLÍ A RÝŽE
PŘÍPRAVA 15 MINUT, CHLAZENÍ 1–2 HODINY, 8 PORCÍ
NA SALÁT
- 2 hrnky vařené fazole černé oko
- 2 hrnky vařené celozrnné rýže
- 2 na kolečka nakrájené jarní cibulky
- 1 na kostky nakrájená zelená paprika
- 1 nakrájený řapíkatý celer
- 2 na kostky nakrájená malá rajčata
- 1 polévková lžíce najemno nasekané
čerstvé petrželové nati
NA ZÁLIVKU
- 4 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- ¼ čajové lžičky tmavé hořčice
- ¼ čajové lžičky javorového sirupu
- 2 prolisované stroužky česneku
Ve velké míse promíchejte fazoli, rýži, cibulky, papriku, celer, rajčata a petržel.
V menší misce smíchejte citronovou šťávu, sójovou omáčku, hořčici, javorový sirup a česnek.
Přelijte salát zálivkou a protřepte v míse, aby se suroviny spojily. Pokud možno nechte na 1–2 hodiny vychladit.
TIPY
Tento salát vydrží v ledničce několik dní a skvěle vám poslouží, až budete potře-bovat rychlou svačinu nebo oběd.
Chcete-li udělat salát barevnější a rozmanitější, případně vylepšit jeho zbytky, přidejte 1 hrnek čerstvé nebo mražené kukuřice, případně nakrájenou zelenou či červenou papriku.