Kdo dneska ví, z čeho se skládá tzv. staročeské koření, že uspivřed se říkávalo omanu pravému a z jaké rostliny se připravuje olej, zvaný Janův? Pojďme se vypravit za poklady v podobě dávných znalostí přípravy různých koření léků z bylin, které si můžeme nasbírat i sami. Není třeba pro všechno chodit hned do lékárny. Ocení to nejen vaše zdraví, ale i peněženka.
Jak na to prozrazuje ve své knize „105 bylinek a koření“ Renáta Šťastná. Jak se k tomu dostala? „Jako malá holka jsem každé prázdniny jezdila k tetě do Hradce Králové,“ začíná svůj bylinkový příběh autorka. „Často jsme sedly na kola a jely kousek za město, kde u břehu Orlice stála malá chatička, ukrytá pod korunami vzrostlých stromů. Jediný plot, který tu byl, tvořily husté keře. Tehdy jsem věděla, že z pampelišky můžeme udělat med a kvítky kakostu jsem naslinila, nalepila na nehty a hrála si na vílu, pokračuje v krátké vzpomínce na své dětství Renáta Šťastná.
Proti kašli
„Až později jsem zjistila, že každá rostlina něco umí a jako dospělá ocenila, že pomohly i mně. Osobní zkušenost je nejlepší,“ konstatuje. A je to pravda. V knížce ale najdeme i zkušenosti dalších lidí, kterým bylinky pomohly, často tam, kde nic jiného nezabíralo.
Nyní je třeba aktuální recept na čaj na dusivý a dávivý kašel, navíc velmi jednoduchý: „Dvě lžičky sušených jalovčinek vložíme do kastrůlku a zalijeme třemi deci vody. Vaříme tři minuty, plamen zhasneme a necháme louhovat patnáct minut. Scedíme a popíjíme hodně teplý. Podle chuti případně osladíme medem.“ Jistě vás přitom potěší i to, že sáček jalovčinek koupíte v potravinách za 30 – 40 Kč, návštěva lékárny končí útratou spíše trojmístnou. A podobných receptů na různé neduhy najdete u každé bylinky hned několik.
Vedle toho se se čtenáři autorka dělí i o různé recepty obohacené kořením a bylinkami, jako je černý perník, anglické čatní nebo pikantní jogurtový dresink. Právě do něj se kromě česneku přidává i ono staročeské koření, tedy směs bobkového listu, celého kmínu, mletého kmínu, cibule, zázvoru, sladké papriky, majoránky, nového koření, muškátového květu, černého pepře a soli. Neochutí jen jogurt, ale také polévky a omáčky.
Pro lepši trávení
A co je to ten uspivřed? Nic jiného, než oman pravý. Kromě jiného slouží k přípravě tzv. ománkového vína. Stačí jen 70 gramů jeho drceného kořene zalít litrem kvalitního bílého vína, nechat nejméně dva týdny louhovat a denně protřepávat. I když tento recept od nahodile vzniklého receptu na vománkové víno z historky Vladimíra Menšíka liší, kromě tlumení kašle působí příznivě i na zažívání. Odtud také lidový název omanu uspivřed.
Zranění lidí i zvířat
A nakonec olej, zvaný Janův Nejde o nic jiného než o květy třezalky tečkované louhované v oleji, obvykle olivovém nebo slunečnicovém. Přípravek je hotov, když se olej zbarví dočervena. Užívá se na všechna poranění, ať už u lidí nebo u zvířat. Pokud květy třezalky vylouhujete ve lněném oleji, získáte prostředek výhradně na spáleniny. Olej, zvaný Janův, je po vylouhování třeba uchovávat v tmavých lahvičkách v chladu a v temnu.
Renáta Šťastná, 105 bylinek a koření, nakladatelství Fortuna Libri Publishing, Praha 2022
Připravila: Jitka Lenková