Stručný návod na dokonale zdravou stravu

Zdravé stravování je věda. Pokud bychom celý život studovali všechny dostupné informace, tak bychom stejně nestihli vstřebat vše. A to ani nemluvíme o tom, kolik toho věda ještě ohledně stravování neví. To však neznamená, že musí být nějak extra těžké načerpat dostatek informací, které jsou nutné k praktickému dodržování co možná nejzdravějšího způsobu stravování. Pokud chcete začít jíst zdravě, tak se určitě budeme muset informovat alespoň o základech zdravého stravování. Tento článek vám může posloužit jako stručný přehled toho, co byste měli obecně konzumovat, pokud toužíte po maximálním zdraví. Uvádíme zde výpis několika potravinových skupin, z jejichž kombinace by se měl skládat váš každodenní jídelníček.

Celozrnné obilniny

Celozrnné cereálie by měly tvořit energetický základ naší stravy. Jsou výživné, bohaté na minerály a stopové prvky a lze je konzumovat v mnoha formách. Celozrnné obilniny budou tvořit základ vašeho příjmu sacharidů. Díky vysokému obsahu vlákniny vám zajisti rovnoměrné vstřebávání energie a správnou funkci trávicího ústrojí.

Luštěniny

Luštěniny jsou pro každého, kdo konzumuje klasickou západní stravu, zázrak. Poskytují nám to, co nám zásadně chybí. Vitamíny, minerály, antioxidanty a především vlákninu. Luštěniny působí mimořádně pozitivně na naše zdraví nespočtem různých způsobů. Ocení je zejména ti, kteří mají srdeční problémy. Vědci doporučují konzumaci luštěnin minimálně jednou denně. Pokud si je dáte vícekrát denně, tak uděláte jenom dobře.

Zeleniny

Zelenina by měla být primárním zdrojem zdraví z naší stravy. Dnes jí dostatek zeleniny opravdu málokdo. Zelenina je přitom extrémně zdravá a pro naše tělo důležitá. Je zdrojem tisíců různých látek, které našemu tělu pomáhají ke zdraví. Ne každá zelenina je však stejně zdravá. Důležitá je rozmanitost a výběr těch nejzdravějších druhů. Mezi úplně nejzdravější se řadí tmavá listová zelenina. Například špenát a kapusta jsou opravdové přírodní univerzální léky.

Ovoce

Bez ovoce se žádná zdravá strava pochopitelně také neobejde. Ovoce je především zdrojem antioxidantů a vitamínů. Někdo se ovoce bojí, protože obsahuje cukr. Tento strach je ovšem zbytečný. Cukr v ovoci je navázán na vlákninu, což znamená, že se cukr z ovoce v našem těle vstřebává mnohem méně než přidaný rafinovaný cukr. Ovoce je stoprocentně zdravé, proto si ho dopřávejte v hojném množství. Ovoce navíc dokáže utěšit naše chuťové buňky, když zrovna touží po něčem sladkém.

Ořechy a semínka

Další potravinová skupina, která by měla být součástí našeho každodenního jídelníčku. Ořechy a semínka mají nespočet někdy až neuvěřitelných léčivých a preventivních účinků. Také obsahují velké množství zdravých tuků, které v naší stravě chybí. Každý den byste si tak měli dopřát misku plnou nejrůznějších ořechů a semínek.

Bylinky a koření

Dost možná nejzdravější skupina potravin vůbec. Vždyť právě různé bylinky a koření jsou již po tisíce let používány k přírodní léčbě téměř všech zdravotních problémů. Současná věda tuto oblast intenzivně zkoumá a lze říci, že obrovskou spoustu předpokládaných tradičních účinků máme dnes vědecky potvrzenou. Bylinky a koření navíc ze všech potravinových skupin obsahují nejvíce antioxidantů, proto je do jídelníčku zařaďte, kdykoliv to jen jde.