Tři recepty na skvělé domácí sirupy

Pokud už vás nebaví neustále kontrolovat, zda právě ten sirup, po kterém jste dnes sáhli v obchodě, neobsahuje zbytečně moc chemie, pak je nejvyšší čas, abyste se pustili do výroby sirupů vlastních. Není to nic složitého a většinu ingrediencí navíc naleznete na své zahrádce. Podívejte se společně s námi, jaké chutné domácí sirupy si můžete sami připravit.

Smrkový sirup

Abychom byli přesnější, jedná se o sirup ze smrkových výhonků. Čas jejich sklizně je na přelomu května a června, kdy by výhonky neměly být delší než pět centimetrů. V lese byste je ale trhat neměli, takže čerpejte pouze z vlastních domácích zdrojů. Natrhané výhonky důkladně propláchněte vodou a zbavte nečistot. Zavařovací sklenici vymyjte a na její dno naskládejte první vrstvy smrkových výhonků – cca dva až tři centimetry. Další vrstvu bude tvořit krystalový cukr. Takto střídejte vrstvy, dokud nebude láhev plná. Poslední vrstvu by měl tvořit cukr. Takto necháte zpracovávat sirup na slunném místě po dobu dvou týdnů. Následně jej slijete přes tenké plátýnko a skladujete v lednici, kde vydrží přibližně rok. Sirup můžete denně užívat po lžičkách pro posílení imunitního systému nebo jím doslazovat čaje, kaše apod.

Meduňkový sirup

Meduňku má na zahradě většina z nás, a proto se jistě bude hodit recept na sirup právě z meduňky. Natrháme si lístky společně se stonky a omyjeme je vodou. Přidáme cukr dle chuti, kyselinu citrónovou a povaříme. V hrnci necháme louhovat do druhého dne, kdy sirup slijeme do skleniček. Aby nám sirup dlouho vydržel, zakápneme jej trochou alkoholu. Podávat jej můžeme jak ve formě ledového nápoje, tak jako dochucovadlo čaje apod. Meduňku byste pro účely čaje měli trhat ještě před vykvetením. Lístky meduňky můžete použít i pro přípravu čaje, který lze podávat i chlazený. Takže tu opět máme další skvělou variantu pro horké letní dny, kdy člověku takové ochlazení přijde jistě velmi vhod.

Bezový sirup

Asi jedním z nejoblíbenějších druhů domácích sirupů je sirup bezový. Pro jeho účely se využívá celý květ a na jednu várku sirupu vám jich bude stačit zhruba dvacet. Bez se sklízí přibližně začátkem června, takže si toto období dobře pohlídejte. Opět je potřeba bez opláchnout, mírně povařit a nechat vylouhovat do druhého dne. Podle chuti jej bude třeba dosladit. Obdobou bezového sirupu je například bezová limonáda. Oba uvedené nápoje vás s několika kostkami ledu a lístky máty v létě skvěle osvěží. Skladovat podobné nápoje je nejlepší na chladnějším místě, kde nebudou vystaveny nepříjemným slunečním paprskům. Pravdou ale je, že pokud se vám domácí sirupy povedou, málokdy vám vydrží tak dlouho, jak jste si původně plánovali. Kdo je jednou ochutná, jistě si je také zamiluje.