Upečte si domácí celozrnné pečivo

Pečivo je jedním ze základních stavebních kamenů stravy většiny lidí. Nejrůznější pečené pokrmy vyrobené z cereálií jsou součástí lidské stravy již mnoho tisíc let. Pečivo nám přináší chuťové uspokojení, je bohaté na energii a je velmi univerzální ve svém použití. Můžeme si ho dopřát samotné, namazat na něj pomazánku nebo z něho třeba udělat sandwich či hamburger. Pečivo může mít bohužel i svou stinnou stránku. Problém je především v tom, že téměř všichni konzumují kupované pečivo vyrobené z bílé mouky.

Vyhněte se bílému pečivu

Pečivo může být velmi zdravé. Málokdo však zdravé pečivo konzumuje. Většina lidí si celý život kupuje pečivo, které je vyrobeno z bílé mouky a které často obsahuje spoustu nezdravých přidaných látek a chemikálií. Toto je velmi problematické. Konzumace bílého pečiva se dá považovat za jednu z příčin spousty civilizačních nemocí. Týká se to především obezity a cukrovky.

Bílá mouka je výživově nehodnotná surovina, která v sobě skrývá pouze čistou energii a téměř žádné vitamíny, minerály a také minimum vlákniny. To je tedy přesně to, co naše tělo nepotřebuje. Drtivá většina lidí ve vyspělých zemích konzumuje přebytek kalorií a chybí jim vitamíny, minerály a vláknina. Bílá mouka je tedy špatná ve všech těchto ohledech. Navíc má vysoký glykemický index, což je škodlivé pro tělo každého z nás.

Celozrnné pečivo je zdravé, obzvláště to domácí

Jak jsme si tedy ujasnili, bílá mouka je nepřítel našeho zdraví. To ale vůbec neznamená, že se musíme vzdát pečiva. Není třeba vůbec žádná oběť. Stačí pouze přejít na kvalitní celozrnné pečivo. Celozrnné pečivo se od bílého liší pouze tím, že je vyrobeno z mouky, která vznikla rozemletím celých obilných zrn. To znamená, že nekonzumujeme pouze bílý škrobový obsah zrna, ale konzumujeme zrno celé včetně obalu, který je plný vitamínů, minerálů a především vlákniny.

Celozrnné pečivo lze již poměrně snadno sehnat i v obchodech. Otázkou je, jaká je kvalita takového kupovaného pečiva. Je totiž velmi těžké sehnat pečivo, které by obsahovalo pouze základní potřebné suroviny. Výrobci si totiž rádi pomáhají různými přidanými látkami, které našemu zdraví příliš neprospějí.

Ideálním řešením je tedy připravit si domácí celozrnné pečivo. Domácí pečivo je vždy mnohem chutnější. Navíc si sami můžete kontrolovat, jaké suroviny do pečiva přidáváte, takže nehrozí to, že byste konzumovali nechtěné chemikálie a konzervanty. Mnoho lidí se domácí přípravy pečiva bojí. Tento strach je ale absolutně zbytečný. Přípravu domácího pečiva zvládne opravdu doslova každý. Není to žádná věda. Chléb, housky, bagety, rohlíky, to vše hravě zvládnete. Příprava pečiva navíc není vůbec časově náročná. Stačí smíchat základní suroviny, uhníst těsto, nechat ho nakynout a následně vložit do trouby. Třeba takový chléb lze snadno udělat za patnáct minut čisté práce. Čas, který zabere kynutí a pečení, se vás netýká, protože u toho být nemusíte.

Existuje spousta způsobů, jak upéci zdravé pečivo. Základem je vždy celozrnná mouka. Pro správné nakynutí těsta budete potřebovat minimálně nadpoloviční podíl mouky, která obsahuje lepek. To znamená, že základem vašeho pečiva bude téměř vždy celozrnná pšeničná, žitná, ječná nebo špaldová mouka. Tyto mouky lze dále smíchat s dalšími moukami nebo surovinami. Můžete vyzkoušet do těsta přidat pohankovou mouku, ovesnou mouku, jáhlovou mouku, kukuřičnou mouku nebo nejrůznější semínka.

Základní recept na zdravý chléb je jednoduchý. Budete potřebovat celozrnnou mouku, sušené nebo čerstvé droždí, trochu řepkového oleje a sůl. Chléb můžete dále obohatit přimícháním dalších druhů muk nebo přidáním různých semínek. Domácí chléb vám vydrží několik dnů. Pokud nemáte čas na častější pečení, tak můžete napéci do zásoby a pečivo zamrazit. Pokud zdravé domácí pečivo ochutnáte, tak již nikdy nebudete mít chuť ani důvod kupovat nezdravé bílé pečivo ze supermarketu.